IZVOR BLAGOVNE ZNAMKE DE ADAMI

Zgodovinski zapisov pričajo, da je Adami Clemse cesarjev uslužbenec Ferdinanda III. in administrator grofa Mihaela Rabatta leta 1621 odprl svoj zavod, v katerem so se šolali fantje iz revnih kmečkih družin. Navajajo tudi, da je v naše kraje prinesel vinsko trto. Gojenje le te se je kasneje razširilo tudi na druge dele Vipavske doline in Goriških Brda. Adami Clemše je umrl 2.8.1649 in je bil pokopan v Zaloški cerkvi. Na njegov grob nas spominja nagrobna plošča, ki je bila leta 2001 vzidana v stene same cerkve. Ta nas bo vedno spominjala na našega znamenitega rojaka.

POMEMBNI DOGODKI, KI SO ZAZNAMOVALI BLAGOVNO ZNAMKO

Leta 1989 je bila ustanovljena prva zasebna zadruga v Jugoslaviji – »Zaloščan«. Leta 1990 se je pričela polnitev in prodaj vin pod blagovno znamko De Adami. Zadruga dobi še večji pomen v letu 1995, saj z izgradnjo nove vinske kleti pridobi nove prostore za hrambo, stekleničenje ter degustacijo vin.

Leta 2001 zadruga na svetovni turistični borzi dobi priznanje za inovativen prikaz stekleničenja vin na star, izviren način.

Leta 2002 je bilo v kleti Zaloščan napolnjenih 2000 steklenic za  protokol tedanjega predsednika države g. Janeza Drnovška.

Leta 2006 so bila predstavniki Zaloščana povabljeni v Bruselj, ob slavnostni prireditvi  vstopa Slovenije v Evropsko unijo in prevzema eura, kot leta 2007, ko je bila na  Dunaju predstavitev Slovenije, ob začetku predsedovanja evropski uniji.

Zaloščan je vseh letih delovanja prejel več kot 200 priznanj na različnih tekmovanjih v Sloveniji in tujini.

BRUSELJ